Čaji so nedvomno ena najlepših stvari hladnih mesecev. Preverite, kateri so tisti zeliščni čaji, ki so odlični po okusu, obenem pa preprečujejo in lajšajo številne zdravstvene težave.
Bližajo se hladni dnevi, takrat pa še toliko bolj prijajo topli napitki. Čaj je nedvomno odličen za razvajanje brbončic, obenem pa ima lahko številne pozitivne učinke na telo, nas obvaruje pred sezonskimi prehladi ali celo resnejšimi obolenji. Sploh zeliščni čaji so se izkazali kot odlično orožje proti raznim boleznim ter težavam.
Preverite, kateri zeliščni čaji so tisti, ki jih morate za dobro počutje in zdravje obvezno imeti na zalogi celotno zimo!
Zakaj so zeliščni čaji tako zelo koristni?
Naši predniki so že pred tisočletji uporabljali zelišča za zdravljenje bolezni in lajšanje težav. Že star pregovor pravi, da za vsako bolezen rožica raste. Prav vsako zelišče ima svoje prednosti in lahko učinkuje pri določenih stanjih.
Danes zelišča uporabljamo predvsem v obliki začimb in čajev. Ravno omenjeni napitki predstavljajo pravo zakladnico mineralov in vitaminov. Tako lahko na prijeten način dobimo snovi, ki jih naše telo potrebuje za zdravo in nemoteno delovanje.
Zeliščni čaji imajo naslednje učinke na telo:
- krepijo srce in krvni obtok;
- krepijo možgane in kognitivne funkcije;
- odpravljajo stres ter delujejo pomirjevalno;
- krepijo imunski sistem;
- izboljšujejo počutje;
- pripomorejo k lepši koži in lasem;
- čistijo sečne poti in delujejo zdravilno na prostato;
- blagodejno delujejo na želodec in izboljšujejo prebavo;
- ohranjajo vitalnost in razstrupljajo telo.
Klasičen kamilični čaj za umirjenost in blaženje bolečin
Kamilica je nedvomno kraljica v svetu zeliščnih čajev! Poznamo jo prav vsi, številne kulture pa že stoletja uporabljajo kamilični čaj kot zdravilo za mnoge težave. Navadno ga pripravimo iz posušenih cvetov kamilice, ki vsebujejo flavonoide – antioksidante. Ti imajo veliko pozitivnih učinkov na telo.
Kamilični čaj deluje protivnetno, protibolečinsko in pomirjujoče. Uporabljamo ga za blaženje vnetega grla, glavobolov, menstrualnih krčev, vnetja ušes, nespečnosti in številnih drugih težav. Nekatere raziskave celo namigujejo, da kamilica učinkuje pri obvladovanju sladkorne bolezni.
Starodavna njivska preslica za zdrave kosti, kožo in lase
Nepogrešljiva sestavina v sodobni naturopatiji je nedvomno njivska preslica. Je prava zakladnica antioksidantov ter silicija; mikroelementa, ki igra veliko vlogo pri nastajanju struktur, kot so kosti, vezivna tkiva, koža, lasje in nohti. Še iz časa Grškega in Rimskega cesarstva se uporablja za celjenje ran, obnovo kože ter krepitev kosti, danes pa beležimo še veliko drugih učinkov.
Čaj z njivsko preslico je še danes priljubljena sestavina za krepitev kosti, učvrstitev povešene kože ter obnovo las, nohtov in kože. Izkazalo se je, da obenem upočasnjuje staranje, izboljšuje videz kože, preprečuje vnetje dlesni, spodbuja razstrupljanje telesa ter preprečuje bolezni, kot je osteoporoza.
Indijski trpotec za zdravo prebavo
Ste vedeli, da je indijski trpotec bogat vir vlaknin? Ravno zaradi tega ga pogosto uporabljamo za lajšanje prebavnih težav ter za krepitev zdravja črevesja. Obenem vlaknine pripomorejo tudi k daljšemu občutku sitosti, zato je indijski trpotec odlično živilo tudi za vse, ki si želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Nekatere novejše raziskave ugotavljajo tudi, da indijski trpotec blagodejno vpliva na zdravje srca.
Za čaj se najpogosteje uporabljajo semena indijskega trpotca. Ta se lahko uporabijo tudi v ovseni kaši, pecivu, smutijih ter ostalih jedeh. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa je pomembno, da ob uživanju indijskega trpotca zaužijemo tudi zadostno količino tekočine.
Aromatični žajbelj za celostno zdravje
Zaradi svoje bogate arome je žajbelj eno glavnih zelišč, ki se uporablja v svetovni kulinariki. Obenem ima ogromno pozitivnih učinkov na telo; že stari Egipčani so verjeli, da pripomore k plodnosti, uporabljali pa so ga tudi stari Grki in Rimljani.
Danes se za čaj uporabljajo posušeni listi žajblja, znanost pa je odkrila, da napitek med drugim zagotavlja veliko mero antioksidantov, krepi zdravje zob in dlesni, lajša težave ob menopavzi, pripomore k pravilnemu delovanju možganov ter pomaga pri težavah s povišanim holesterolom.
Pegasti badelj za razstrupljanje telesa
V preteklosti se je pegasti badelj uporabljal predvsem za zdravljenje bolezni jeter in žolčnika, pospeševanje proizvodnje mleka pri doječih ženskah ter zaščito jeter pred kačjimi ugrizi, alkoholom in drugimi okoljskimi strupi. Tudi danes se ga uporablja za vse našteto, obenem pa se je izkazalo, da blagodejno vpliva tudi na zdravje kože, kosti ter možganov.
Čaj pegastega badlja je narejen iz semen rastline, pripravi pa se enostavno tako, da dve žlici semen zamešamo v pol litra vrele vode. Mešanico odstavimo in pustimo pokrito 30 minut, nato pa jo popijemo. Čaj je še posebej priljubljen v času praznikov, ko je redno, naravno razstrupljanje telesa še toliko bolj zaželeno.
Rumena kurkuma za močan imunski sistem
Starodavna začimba kurkuma ima tudi v sodobnem svetu nešteto pozitivnih učinkov. Med drugim krepi imunski sistem, pljuča, srce in ožilje ter prebavo. Lajšala in celo zdravila naj bi številna bolezenska stanja, kot so artritis, Alzheimerjeva bolezen, sindrom razdražljivega črevesja, žolčni kamni, ter še veliko drugih težav.
Kurkumin čaj se lahko pripravi na več načinov. Uporabimo lahko naribano korenino kurkume, čisto kurkumo v prahu ali vnaprej pripravljen kurkumin čaj. Veliko ljudi si v kurkumin čaj rado doda tudi nekaj mleka. Ne glede na način priprave pa je kurkumin čaj nedvomno napitek, ki bi ga moral uživati prav vsak posameznik, ki si želi poskrbeti za svoje zdravje.
Koprivin čaj za lajšanje vnetij in bolečin
Če na sprehodu opazite koprivo, se ji boste morda želeli izogniti, a to nikakor ne pomeni, da se ji morate izogibati tudi v kulinariki.
Kopriva se že tisočletja uporablja kot zdravilo, saj deluje protivnetno in protibolečinsko, obenem pa je prava zakladnica antioksidantov ter pomembnih mikrohranil. Poleg tega, da lajša vnetja, pomaga tudi pri blaženju alergij, zniževanju visokega krvnega tlaka, reguliranju sladkorja v krvi ter izboljšuje zdravje ledvic in prostate.
Koprivin čaj se navadno pripravi iz posušenih listov koprive, zaradi svežega okusa pa je napitek, sploh v toplejših mesecih, priljubljen tudi v hladni izvedbi. Med pripravo čaja kopriva izgubi učinkovine, zaradi katerih ob dotiku prihaja do pekočega občutka, zato lahko napitek uživamo brez skrbi.
Medivital ponuja vse čaje, ki jih potrebujete
Včasih je težko poiskati visokokakovostne čaje na enem mestu. Naj vam iskanje poenostavimo mi!
V spletni trgovini Medivital vas čaka široka ponudba čajev ter zeliščnih mešanic, ki pripomorejo k zdravju in vas bodo obvarovale pred številnimi težavami. Za dodatna vprašanja pa se lahko povežete z nami in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri ustreznih izdelkov za vas.