Čaje in zeliščne poparke ljudje že stoletja uživajo po vsem svetu. Nekatera zelišča, kot na primer pegasti badelj, ginko, kurkuma in žajbelj so že od nekdaj poznani zaradi svojih zdravilnih in blagodejnih učinkov. 


Od kod prihaja pitje čajev? 

Čaj naj bi na Kitajskem poznali že 2700 let pred našim štetjem.  

Legenda pripoveduje, da je leta 2737 pred našim štetjem kitajski cesar Shen Nung sedel pod drevesom. Njegov služabnik je prekuhaval vodo. Ko je zapihal veter in je nekaj listov z drevesa padlo v vodo, se je Shen Nung, priznani zeliščar, odločil poskusiti naključno pripravljen poparek. Tako naj bi čaj postal počasi priljubljena pijača po celem svetu.  


Kdaj smo začeli piti čaje 

Čaj  je vodni izvleček drog (posušena rastlina ali del rastline) ali svežih rastlin. 

Zgodnji verodostojni zapisi o pitju čaja v medicinskem besedilu, ki ga je napisal kitajski zdravnik Hua Tuo, segajo v 3. stoletje našega štetja.

Zahodnemu svetu je čaj prvič postal znan preko portugalskih duhovnikov in trgovcev, ki so trgovali s čaji na Kitajskem v začetku 16. stoletja. Pitje čaja je v Veliki Britaniji postalo priljubljeno v 17. stoletju. Z vsakodnevnim pitjem čaja se je večalo povpraševanje in z njim pridelava in predelava čaja.


Kakšna naj bo rastlina, kako jo gojimo in kakšne so njene značilnosti? 

Za uporabnika sta zelo pomembna kvaliteta in učinek (zdravilne) rastline. Rastline za pripravo čajev so lahko divje rastoče, nabrane v naravi ali gojene. 

Glede na naraščajoče povpraševanje trga po stalni in enotni preskrbi z zdravilnimi rastlinami in pospešeno izčrpavanje naravnega okolja je gojenje rastlin postala pomembna panoga. 

Zakaj se goji tako malo vrst rastlin? Eno razlago lahko najdemo v ugotovitvi, da gojene rastline pogosto veljajo za kvalitativno manjvredne v primerjavi z divje nabranimi. Korenine divjega ginsenga so na primer 5–10-krat bolj dragocene od korenin, gojenih z umetnim razmnoževanjem. 

Fitoterapevtska stroka pogosto zagovarja stališče, da gojene rastline nimajo enake moči kot divje rastline, nabrane v naravi. Znanstvene študije to delno podpirajo. 

Zdravilne rastline so v svojem naravnem okolju izpostavljene posebnim pogojem stresa in tekmovalnosti in tako lahko razvijejo višje deleže aktivnih učinkovin. Aktivne učinkovine so lahko slabše zastopane v hitro rastočih gojenih rastlinah. Vendar so le gojene rastline lahko certificirane kot “organsko” pridelane. 


Zeliščni čaj z žajbljem in poprovo meto.

 

Obdobje nabiranja 

Takoj, ko rastline dosežejo "balzamično obdobje" (to pomeni, da rastlina doseže največjo koncentracijo zdravilnih učinkovin), so primerne za nabiranje. Še sveže je potrebno posredovati v postopek predelave, ki ne sme biti invaziven, saj le tako lahko zelišče obdrži optimalne zdravilne lastnosti. 


Vpliv sušenja, skladiščenja in pakiranja na kakovost zdravilnih rastlin 

Kakovost čaja je odvisna od kakovosti rastlin, načina sušenja, čistosti reza in načina priprave čaja (poparek ali prevretek). 

Najpogosteje se rastline pripravlja kot napitke - čaje in čajne mešanice iz plodov, cvetov, listov, skorij, zeli in korenin. Zelišča za čaj so za shranjevanje pripravljena s procesom sušenja. V tem procesu je potrebno posebno pozornost posvetiti načinu sušenja, da se med sušenjem ne poškodujejo sestavine, občutljive na temperaturo in svetlobo. 

Roberto Solime, eden največjih fitoterapevtov in fitokozmetologov na svetu, rastline suši s prezračevanjem pod 29°C in tako ohrani termolabilne učinkovine nepoškodovane

Izjemno pomembno je, da se zelišč ne obdela s pesticidi

Posušene rastline najbolje ohranijo svoj fitokompleks in svežino, če jih skladiščimo: 

  • v nepredušne vrečke ali posode;
  • stran od vročine in vlage;
  • na hladnem, suhem in temnem mestu;
  • minimalno izpostavljene svetlobi, vlagi in zraku

Pakiranje v nadzorovani atmosferi podaljša uporabnost živila, ob tem pa ohrani tudi njegovo kakovost.

Pravilno skladiščena zelišča so uporabna tudi do 4 leta


Sušena zelišča za pripravo zeliščne mešanice - kamilica in preslica.


Čistost reza 

Manj ostra rezila lahko povzročijo večjo natrganost robov, kar pripelje do hitrejše oksidacije. Pri rezanju rastlin je zato pomembno, da se uporablja sodobno opremo, ki dosega čim čistejši rez. 


Različne velikosti in oblike rastlin za pripravo čajev 

Določena zelišča se uporabljajo v različnih oblikah. Dober primer različnega pakiranja rastlinskega dela je npr. sladki koren (Glycyrrhiza glabra L.), ki jo lahko kupimo kot: 

  1. korenino sladkega korena v obliki palčk (jih lahko večkrat uporabimo), 
  2. narezano korenino (za enkratno uporabo in precejanje), 
  3. korenino v prahu (za dodatek k prehrani). 

V različnih oblikah pogosto najdemo tudi njivsko preslico. Na trgu se pogosto pojavlja kot rezana zel (za čaj) ali pa v prahu (za kopel in obloge).


Kakšne vrste čajev poznamo? 

Čaj je pijača iz posušenih listov čajevca, sadežev ali drugih rastlin. Pri nas čaj imenujemo tudi zeliščne ali sadne poparke ali prevretke.

Poznamo:

  • prave čaje (zeleni, beli ali črni),
  • zeliščne čaje (posamezna zelišča ali mešanice),
  • sadne čaje.

Pravi čaj prihaja iz samo ene rastline, imenovane Camellia sinensis. Glede na vrsto nabranih čajnih listov in stopnjo oksidacije ali predelave pa poznamo: črni, zeleni, oolong, beli, puerh in še mnoge druge.


Zeleni čaj

Zeleni čaj je "neoksidiran" čaj. Liste kmalu po obiranju segrejejo, da uničijo encime, ki povzročajo oksidacijo. Ta vrsta predelave ohranja visoko raven antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki predstavljajo različne zdravstvene koristi zelenega čaja. 


Sadni čaji

Sadni čaji so narejeni iz sadja. Sadje vsebuje fruktozo, zato so ti čaji naravno slajšega okusa v primerjavi s pravimi ali zeliščnimi čaji. Ne vsebujejo kofeina, zato so primerni tako za otroke kot tudi tiste, ki imajo težave s spanjem.

V vročih poletnih dneh jih lahko ponudimo tudi kot ledeni čaj, zaradi česar so zdrava alternativa gaziranim pijačam in celo nekaterim sadnim sokovom. 

Priporočila starih kitajskih modrecov so, da tudi poleti pijemo topel čaj, saj naj bi hladne pijače “šibile” prebavni ogenj v želodcu. 

Nekatere vrste sadnih čajev, ki jih lahko najdete na prodajnih policah: borovnice, mango, kivi, ananas, papaja, maline, robide, pomaranče, jabolka, gozdni sadeži, brusnice, češnja in druge. 


Naravni zeliščni čaji – zdravilni čaji

Pijemo jih kot pripravke iz enega zelišča ali kot mešanice zelišč.

Najbolj pogosto posegamo po naslednjih čajih, pripravljenih samo iz enega zelišča: kamilica, pegasti badelj, preslica, kopriva, vrbovec, vednozeleni gornik oz. uva ursi, trpotec, žajbelj, navadna konopljika, kurkuma, meta, regrat in slez. 

Kamilični čaj pripravljamo iz kamiličnih cvetov. Kamilica je najbolj znana zdravilna rastlina. V kamilici so prisotni flavanoidi apigenin, luteolin, kvercetin, patulitrin ter drugi. 

Koprivin čaj kuhamo iz listov koprive. Vsebuje flavonoide, antociane, topne silikate, amine, organske kisline, skopoletin, sitosterol, vitamine (C, B, K), lignane in minerale (kalcij, magnezij, kalij, fosfor, silicij, žveplo).


Prevretek iz zelišč - kopriva, pegasti badelj in preslica.


Čajne mešanice

Mešanice čajev se razlikujejo glede na namen delovanja. Najpogostejše mešanice zdravilnih rastlin za krepitev zdravja naslavljajo naslednje tematike:


Čaj za jetra

Aktivne sestavine v zelenjavi in zdravilnih rastlinah ponujajo zmagovalno sinergijo, ki lahko prispeva k ohranjanju in dobremu počutju delovanja naših jeter.

Jetra lahko opredelimo kot največji »kemični laboratorij« našega telesa, ki je nujen za pravilno delovanje celotnega organizma

Za splošno zdravje telesa je koristno izvajati razstrupljevalni program, ki očisti jetra strupenih in škodljivih snovi.

Za čiščenje jeter so najbolj priljubljene rastline:

  • korenina navadnega regrata (Taraxacum officinale Weber), 
  • listi artičoke (Cynara scolymus L.), 
  • pegasti badelj (Silybum marianum Gaertn.). 

Sok aloje je odlično sredstvo za razstrupljanje, izboljšuje delovanje jeter, pospešuje čiščenje, prebavo in uravnava črevesni tranzit ter deluje protivnetno.

Artičoka ima hepatoprotektivno in diuretično delovanje ter pospešuje čistilno funkcijo ledvic. Spodbuja delovanje jeter in žolčevodov ter znižuje LDL holesterol.

Kurkuma poveča nastajanje in izločanje žolča, spodbuja krčenje žolčnika. Izboljša delovanje jeter, obnavlja in regenerira njihovo tkivo.

Desmodium spodbuja regeneracijo jetrnih celic. Je odličen antioksidant, izboljšuje splošno počutje. Ta močna rastlina predstavlja odlično naravno pomoč za številne jetrne bolezni, tako virusne kot kemične ali povzročene z zastrupitvijo (z alkoholom ali mamili).


Čaj za imunski sistem (naravna odpornost in dober imunski sistem)

Po čem posežete, ko želite okrepiti svoj imunski sistem? Tudi vi najprej pomislite na limone in topel čaj? Običajno posežemo po čajih, ki so še posebej bogati z antioksidanti.

Za krepitev imunskega sistema so najbolj poznane rastline: 

  • ameriški slamnik (Echinacea angustifolia DC), 
  • sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus Maxim.), 
  • sladki koren (Glycyrrhiza glabra L.), 
  • ipe roxo (Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb.),
  • navadni gladež (Ononis spinosa L.) in 
  • peščeni smilj (Helichrysum arenarium Moench.).

Ključno vlogo pri pravilnem delovanju imunskega sistema oziroma splošni odpornosti igra tudi črevesje. Ob pojavu disbioze v črevesju se zato priporoča pitje kvalitetnih prebiotikov (inulin in FOS) in probiotikov.  


Čaj za prostato ali za vnetje mehurja.


Čaj za ledvice in mehur (delovanje sečil) 

Vnetje mehurja je ena izmed najbolj razširjenih bolezenskih stanj, s katero se srečujejo predvsem ženske. Vzroki za pojav tega vnetja so lahko različni. Ob ustrezni obravnavi v večini primerov ne povzroča hujših težav; zanemarjanje vnetja pa lahko privede do zapletov, kot so krvavitve in okužbe ledvic. 

Pri ženskah so težave pogostejše. Sečnica omogoča namreč prehod bakterij v notranjost mehurja, zaradi česar obstaja večja možnost, da bo prišlo do vnetij in okužb.

Za dobro delovanje sečnih poti so znane naslednje rastline: 

  • vednozeleni gornik (Arctostaphylos uva ursi (L.) Spreng.),  
  • koruzni laski (Zea mays L.), 
  • zlata rozga (Solidago virga aurea L.), 
  • kopriva (Urtica dioica L.) in
  • brin (Juniperus communis L.). 

    Vednozeleni gornik (uva ursi) spodbuja delovanje sečil. Listi vsebujejo arbutin, ki deluje protibakterijsko. 

    Njivska preslica povečuje izločanje urina ter tako izpira sečne poti.


    Čaj za prostato (delovanje prostate) 

    Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod mehurjem in obdaja sečnico. Med najpogostejše bolezni štejemo rak prostate, benigno povečanje oz. hiperplazijo prostate in vnetje prostate oz. prostatitis.

    Za krepitev delovanja prostate si kuhamo čaj iz naslednjih rastlin:

    • vrbovec (Epilobium parvifolium Scherp.),
    • žagastolistna palma (Serenoa repens),
    • kopriva (Urtica dioica L.),
    • preslica (Equisetum arvense L.) nadzemni deli in
    • virginski nepozebnik (Hamamelis virginiana L.) listi.


      Čaj za prehladna obolenja (za redčenje sluzi, izkašljevanje, pomiritev)

      Pripravljene mešanice hladno sušenih delov rastlin blagodejno delujejo na zgornje dihalne poti. Razkužujejo, pomirjajo kašelj, pomagajo pri izločanju sluzi, razbremenjujejo dihala in redčijo izdcedek

      Za krepitev dihalnih poti se uporabljajo rastline: 

      • sladki koren (Glycyrrhiza glabra L.), 
      • navadni slez (Althea officinalis L.),
      • timijan (Thymus vulgaris),
      • evkaliptus (Eucalyptus globulus Labill.),
      • žajbelj (Salvia officinalis L.). 

      Peščeni smilj in listi črnega ribeza razkužujejo in pomirjajo razdraženost zgornjih dihal.

      Ameriški slamnik (korenina) učinkuje predvsem na splošno telesno odpornost. Posebej ga priporočamo ob različnih oblikah prehlada in drugih obolenj zgornjih dihal.


      Kopriva, vrbovec in pegasti badelj.


      Čaj za črevesje, zaprtje (spodbuja redno delovanje črevesja) 

      Če nimate rednega odvajanja blata, ste enkrat zaprti, drugič imate drisko, vas v predelu črevesja zvija, tišči, napenja ali zbada, je nujno, da uredite svojo prebavo. 

      Za spodbudo delovanja črevesja pijemo čaje iz naslednjih rastlin: 

      • slezenovec (Malva sylvestris L.), 
      • sena (Cassia angustifolia Vahl.), 
      • cikorija (Cichorium intybus L.),
      • koriander (Coriandrum sativum L.), 
      • rman (Achillea millefolium.), 
      • regrat (Taraxacum officinale Weber) in 
      • krhlika (Rhamnus frangula L.). 

      Indijski trpotec ali psilium vsebuje veliko sluzi. V vodi nabrekne in ustvari gel, ki v črevesju mehča fekalno maso. Spodbuja odvajanje in blaži vnetja. 

      Navadni komarček se priporoča ob slabi prebavi in težavah s črevesjem.

      Janež se priporoča v primeru fermentacije in neprijetnega zadaha.

      Pomembno je tudi, da uživate zadosti tekočin, zdrave in količinsko primerne obroke ter se pogosteje gibate. 


      Čaj za pomiritev (za uravnavanje stresa in dobro počutje) 

      Ko zapademo v obdobje povečanega stresa, živčne napetosti, nemira, razdražljivosti, si pomagajmo s čajem za pomiritev vseh napetosti, saj praviloma vsebujejo učinkovine, ki delujejo pomirjevalno. 

      Pogosto se za pomiritev svetuje priprava čaja iz naslednjih rastlin: 

      • baldrijan (Valeriana officinalis L.), 
      • melisa (Melissa officinalis L.), 
      • poprova meta (Mentha piperita L.), 
      • pasijonka (Passiflora incarnata L.) in 
      • hmelj (Humulus lupulus L.).

      Navadni rožni koren ali rhodiola je adaptogena rastlina. Krepi imunski sistem in podpira telo v stresnih stanjih.

      Pomarančni cvetovi krepijo srce in obtočila; še posebej se priporočajo ob palpitacijah, tesnobi in živčni napetosti, predmenstrualnem sindromu in drugih, s stresom povezanih težavah.

      Kalifornijski zlati mak učinkuje na osrednji živčni sistem, predvsem na možgane in na živce. Pomirja in vpliva na nespečnost, občutek tesnobe, glavobol, migreno in nevralgije.


      Čaj za spanje (sprostitev in miren spanec tudi v primeru stresa) 

      Zaradi slabega spanca smo podnevi utrujeni in nezbrani. Pogosto zaspanost poskušamo pregnati s pitjem kofeinskih napitkov, ki pa stanje lahko še poslabšajo.

      Zeliščni čaji so lahko izvrstna prva pomoč pri številnih težavah z zdravjem in počutjem, tudi pri pojavih nespečnosti. Pomembno je, da ukrepate, še preden postanejo težave s spanjem kronične. 

      Rastline, namenjene mirenemu spancu:

      • melisa (Melissa officinalis L.),
      • pasijonka (Passiflora incarnata L.), 
      • cvetovi pomaranče (Citrus aurantium L. subsp. Amara),
      • kalifornijski zlati mak (Eschscholtzia californica Cham.). 

      Oves pomirja osrednji živčni sistem. Priporoča se v primeru izčrpanosti, stresa in splošne utrujenosti. 

      Šentjanževka pomirja in pozitivno učinkuje na osrednji živčni sistem.

      Melatonin prispeva k skrajšanju časa, ki ga potrebujete, da zaspite.


      Čaj za spomin in kognitivne sposobnosti 

      Se tudi vi bojite, da vas z leti doleti poslabšanje ali celo izguba spomina? Pomembno je, da pazite na zdravo ožilje in živahen pretok krvi po telesu.

      Za krepitev spomina si privoščimo čaj iz naslednjih rastlin: 

      • ginko biloba (Ginkgo biloba L.), 
      • azijski vodni popnjak (Centella asiatica L.), 
      • oves (Avena sativa L.), 
      • sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus Maxim) in 
      • rožmarin (Rosmarinus officinalis L.) listi.

      Azijski vodni popnjak je staro ajurvedsko krepčilo in sredstvo za hitrejše izločanje strupenih snovi iz teles. Cenjen je kot zelišče za obnavljanje in krepitev živčevja in spomina. Kitajska medicina azijskemu vodnemu popnjaku pripisuje upočasnitev senilnosti in spodbujanje dolgega življenja. 


      Čaj za dojenje (delovanje mlečnih žlez) 

      Za uspešno dojenje se je dobro pripravljati že tekom zadnjega obdobja nosečnosti. Čaj za dojenje se pije za spodbujanje izločanja mleka in lažje dojenje. 

      Za kvalitetno dojenje se priporoča pitje pripravkov iz naslednjih rastlin: 

      • navadni komarček (Foeniculum vulgare Mill.), 
      • navadna jastrebina (Galega officinalis L.), 
      • kopriva (Urtica dioica L.) in
      • janež (Pimpinella anisum L.).

      Komarček spodbuja nastajanje mleka. Že grški botanik Dioscorides je zapisal, da vpliva na povečano tvorbo mleka. 


      Čaj za hujšanje (pospeševanje delovanja presnove) 

      Živimo v obdobju, ko se vse več ljudi bori s prekomerno telesno težo. Ker debelost lahko povzroči resne bolezni, je vzdrževanje primerne telesne teže dobra popotnica za zdravo staranje. 

      V času hujšanja posegamo po naslednjih rastlinah: 

      • bračič (Fucus vesiculosus L.), 
      • breza (Betulla pendula Roth.), 
      • krhlika (Rhamnus frangula L.), 
      • poprova meta (Mentha piperita L.), 
      • preslica (Equisetum arvense L.) in 
      • angelika (Angelica archangelica L.).

      Garcinija zavira nekatere encime ter procese sinteze maščobnih kislin in holesterola, spodbuja glikogenezo in zmanjšuje apetit.

      Guar moka se priporoča ob prekomerni telesni teži in povišani ravni holesterola. Pomirja lakoto in daje občutek sitosti.

      Ne smemo pozabiti, da za dosego primerne teže potrebujemo tudi zdrav način življenja in uravnoteženo prehrano.


      Čaj za sijoče lase in lepe nohte 

      Naše najbolj vidno ogledalo zdravja so koža, lasje in nohti

      Za lesk in sijoč videz las ter za zdrave, trdne nohte, lahko največ storimo kar sami, predvsem z vsakodnevno izbiro hrane in pijače. 

      Med najpomembnejše minerale za lepe lase in nohte uvrščamo silicij in cink. 

      Pi pomanjkanju silicija v telesu se zmanjša vsebnost vode v vezivnem tkivu in hrustancu, prizadeta je oskrba celic in organov s hranilnimi snovmi ter odstranjevanje odpadnih presnovnih snovi. Pojavijo se lahko znaki, kot so lomljivi, krhki nohti in razcepljeni lasje. 

      Za krepitev las in nohtov najpogosteje posežemo po pitju čajev iz naslednjih rastlin: 

      • preslica (Equisetum arvense L.),
      • kopriva (Urtica dioica L.) listi in
      • bambus (Bambusa bambos (L.) Voss). 
      Ginko biloba za dober spomin

      Shranjevanje čajev 

      Pri izbiri prave embalaže za zelišča je treba upoštevati, da so kakovostna embalaža in ustrezni materiali eden najpomembnejših dejavnikov pri ohranjanju učinkovin v zdravilnih rastlinah. 

      Zaščitene morajo biti pred zunanjimi elementi kot so svetloba, vlaga, zrak itd. 

      Glavne prednosti kvalitetnega pakiranja zdravilnih rastlin so naslednje: 

      • podaljša čas shranjevanja zelišč
      • zmanjševanje hitrosti propadanja učinkovin zdravilnih zelišč skozi čas 
      • prepreči, da bi zelišče absorbiralo vlago
      • zmanjšanje nevarnosti notranje kontaminacije


      Najnovejša metoda pakiranja zelišč je pakiranje v kontrolirano atmosfero 

      Pakirano v kontrolirano atmosfero pomeni, da zrak, ki ga dihamo, (sestavljen je iz kisika, ogljikovega dioksida in dušika), v živilski predelavi spremenijo v umetno, kontrolirano mešanico plinov, ki jo aplicirajo v embalažo. Ker je količina O2 minimalna ali pa tega sploh ni, koncentracija CO2 pa je zelo povečana, je s tem preprečena rast bakterij in plesni.

      Vsako živilo zahteva svojo optimalno kombinacijo pakirne plinske mešanice, kar imenujemo kontrolirana atmosfera. S to metodo se podaljša uporabnost živila in ob tem ohrani njegovo kakovost. Kontrolirana atmosfera je blaga tehnologija za minimalno predelano hrano. 

      Ker ni oksidacije, okus ostane svež in barva živila živa, zniža pa se tudi pH (kislost) živila. Ob visoki koncentraciji CO2 je tudi gnitje sadja in zelenjave preprečeno in ovirano je zorenje. 


      Kvaliteten nabor zdravilnih zelišč.


      Različni načini priprave čaja 

      Čaje pripravljamo kot prevretke ali kot poparke


      Prevretek

      V pol litra hladne vode dajte dve polni žlici zeliščnega čaja. Počakajte, da voda zavre in pustite vreti še pet minut. Prevretek precedite, ohladite (po želji sladkajte z medom) in pijte zjutraj in zvečer. 


      Poparek

      V pol litra vrele vode dajte dve polni žlici zeliščnega čaja; pokrijte in pustite, da se zelišča namakajo 30 minut. Poparek precedite (po želji sladkajte z medom) in pijte zjutraj in zvečer.


      V Medivitalu vam poleg velike izbire čajev tudi kakovostno svetujemo 

      Kot pravi že stari pregovor, da za vsako bolezen rožca raste, velja to še danes in bo veljalo, dokler bo človek modro prenašal znanja in tisočletne izkušnje preteklih in sedanjih rodov naprej. 

      Eden najvidnejših fitoterapevtov sodobnega časa Roberto Solime, ki se ga je prijel vzdevek “fitoterapevt novega tisočletja” pravi: “vse, kar človeštvo potrebuje za svoje zdravje, mu nudi narava”

      Za pravilno izbiro čajev najvišje kvalitete vas vabimo, da nas obiščete na spletni strani www.medivital.si ali se povežete z nami.