Kaj je zgaga oz. refluks?
Zgaga je splošno ime za gastroezofagealni refluks. Gre za težavo, ki jo povzroča nekontrolirano in prekomerno zatekanje želodčne vsebine v požiralnik.
Zakaj moramo ob refluksu ukrepati?
Kislina, ki iz želodca prehaja v požiralnik, je sicer pogosta težava, ki pa je kljub temu ne smemo podcenjevati. Lahko se namreč razvije v pravo patologijo:
pojavi začenjajo biti vse bolj pogosti, kar lahko negativno vpliva na kakovost življenja.
Kaj povzroča zgago?
• Anksioznost in stres lahko posredno potencirata simptome refluksa.
• Neustrezna prehrana lahko povzroča vnetja in kopičenje želodčne kisline.
• Alkoholne pijače lahko spodbujajo nastajanje želodčne kisline.
• Kajenje lahko vpliva na sestavo sline in na delovanje želodčnega ustja, kar nadalje omogoča prehajanje kisline v požiralnik.
• Nekatera zdravila lahko poškodujejo želodčne stene in s tem onemogočijo ustrezno delovanje sluznice.
• Prekomerna telesna teža je lahko vzrok za dodatni pritisk na želodec, kar povzroča zatekanje kisline v požiralnik.
• Nosečnost: zarodek lahko pritiska na želodec, s tem pa spodbuja prehajanje kisline v požiralnik.
Kako se lahko lotimo težave?
Nekatere vsakodnevne navade imajo izjemno blagodejen učinek:
• Jejte počasi, hrano pa dobro prežvečite; s tem boste olajšali prebavne procese, saj se hrana ne bo zadrževala v želodcu.
• Ne uživajte prekomernih količin industrijsko predelane hrane - prebava bo tako lažja.
• Pijte veliko vode, vendar raje ne med obroki: slina in druge tekočine ščitijo namreč sluznico v požiralniku. Žgane in gazirane pijače so odsvetovane.
• Ne kadite.
• Poskrbite, da bo vaša telesna teža ustrezna.
• Jejte redne obroke ob isti uri.
• Večerja naj bo lahka in zgodnja.
• Ne uležite se takoj po obroku: ležanje spodbuja pretok kisline iz želodca in obremenjuje prebavo. Po obilnem obroku si privoščite sprehod na svežem zraku.
• Spite na levem boku: počutili se boste bolje, saj bo vaš želodec ves čas pod požiralnikom.
Moram jesti manj?
“Jesti malo” še ne pomeni “jesti zdravo”. Z zmernim in ustreznim prehranjevanjem pa lahko preprečimo ali omilimo težave, povezane z refluksom.
Svetujemo, da uživate manj:
• Omak in mastnih živil (mleka, zorjenega sira, predelanih suhih mesnin,
čokolade itd.), ker vplivajo na delovanje želodčnega ustja.
• Cvrtih živil … ker zahteva njihova priprava velike količine maščob.
• Gaziranih pijač ... ker je njihov pH izrazito kisel, hkrati pa spodbujajo k
opičenje zraka v želodcu in njegovo prehajanje v požiralnik.
• Živil, ki dražijo sluznico: alkoholnih in gaziranih pijač, razhudnikov
(paradižnikov, jajčevcev, feferonov, krompirja), agrumov, kisa, čaja in kave.
• Pekočih začimb … ker spodbujajo proizvajanje želodčne kisline, hkrati pa
“odpirajo” prehod iz želodca v požiralnik, kar omogoča prehajanje kisline.
• Sladkorja in marmelad … ker obremenjujejo želodec, ki mora zato proizvajati
več kisline.
Svetujemo, da uživate več:
• živil, ki vsebujejo malo maščob;
• rastlinskega mleka (riževega, sojinega, mandljevega itd.);
• medu (kot sladila);
• pustega mesa … ker so ta živila bolj enostavna in jih naše telo lažje predela;
• surove zelenjave;
• polnovrednih žit ... ker vsebujejo veliko vlaknin, ki spodbujajo delovanje črevesja in pospešujejo prebavo; poleg tega vsebuje surova zelenjava tudi vodo,
vitamine in minerale, ki podpirajo delovanje prebavil.
Prehrana je pomembna. Kako si lahko še dodatno pomagamo ob zgagi ali refluksu?
SOLIME GASTROGEL
Gel aloe vera pomirja prebavila in blagodejno vpliva nanje. Aloja vsebuje acetiirani manan, ki varuje želodčno sluznico, in minerale, ki preprečujejo oksidacijo. Po zaužitju aloje se na sluznici oblikuje zaščitna sluz, ki jo varuje pred tem, da bi jo poškodovali želodčni sokovi.
Po potrebi vzemite en odmerek (4 g) gastrogela in ga počasi poližite.
Ne pozabite:
Zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana sta osnovna pogoja za dobro počutje.
»Smo to, kar jemo.«
Ludwig Feuerbach